2014-04-14 07:12:50 RADIONICA - PEČENJE KOLAČA Pečenje kolača po staroj recepturiBritanski znanstvenici tvrde da je za lomljivost keksa kriva vlažnost zraka.Fizičari su uočili da tijekom hlađenja vlaga polako odlazi iz središta keksa prema rubovima. Zbog toga se unutrašnjost keksa steže dok se rubna područja malo rastežu. Što ima više šećera u tijestu, to se keks više mrvi na vlažnome zraku. Keks je postojaniji ako tijesto sadrži više masti. https://www.facebook.com/pages/Znanstvena-%C5%A1kolica-KTF-Split Učenici naše škole su se, povodom održavanja 12. festivala znanosti, pozabavili ovim pitanjima. http://www.festivalznanosti.hr/2014/ https://hr-hr.facebook.com/festivalznanosti.unist.hr Prof. Antonija Bezić Radman je 9. travnja 2014. održala radionicu u našoj školi. Bila je to još jedna radionica izrade kolača po tradicionalnoj recepturi. Kolačima smo dali i malo naše osobnosti jer Quid proficit in literis, et deficit in moribus plus deficit quam proficit. (Tko napreduje u znanju (nauci), a nazaduje u običajima, više nazaduje, nego napreduje.) Više o obliku kolača, stiliziranom starom svjetioniku Iljak, zaštićenom kulturnom dobru, možete vidjeti na : http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=6212&kdId=129019417 Bila je to prilika i da se prisjetimo nekih starih izraza iz biljnog i životinjskog svijeta i prehrane.
|
Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića u Podgori |