preskoči na sadržaj
Vijesti

RADIONICA - PEČENJE KOLAČA

Pečenje kolača po staroj recepturi


Britanski znanstvenici tvrde da je za lomljivost keksa kriva vlažnost zraka.
Fizičari su uočili da tijekom hlađenja vlaga polako odlazi iz središta
keksa prema rubovima. Zbog toga se unutrašnjost keksa steže dok se
rubna područja malo rastežu.
Što ima više šećera u tijestu, to se keks više mrvi na vlažnome zraku.
Keks je postojaniji ako tijesto sadrži više masti.
https://www.facebook.com/pages/Znanstvena-%C5%A1kolica-KTF-Split

Učenici naše  škole su se, povodom održavanja 12. festivala znanosti,
pozabavili ovim pitanjima.
http://www.festivalznanosti.hr/2014/
https://hr-hr.facebook.com/festivalznanosti.unist.hr

Prof. Antonija Bezić Radman  je 9. travnja 2014. održala radionicu u
našoj školi. Bila je to još jedna radionica izrade kolača po
tradicionalnoj recepturi. Kolačima smo dali i malo naše osobnosti jer
Quid proficit in literis, et deficit in moribus plus deficit quam
proficit. (Tko napreduje u znanju (nauci), a nazaduje u običajima,
više nazaduje, nego napreduje.)
Više o obliku kolača, stiliziranom starom svjetioniku Iljak,
zaštićenom kulturnom dobru, možete vidjeti na :
http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=6212&kdId=129019417

Bila je to prilika i da se  prisjetimo nekih starih izraza iz biljnog
i životinjskog svijeta i   prehrane.

 



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vanja Selak   datum: 14. 4. 2014.




preskoči na navigaciju